[singlepic id=24 w=320 h=240 float=right]V roce 1893 bratranci Théophile Bader a Alphonse Kahn otevřeli nový obchodní dům na rohu ulice Lafayette a Chausée d’Antin, v té době v nejnavštěvovanější a nejživější nákupní čtvrti Paříže. Díky dobrému umístění se Galerie Lafayette poměrně rychle stala nejoblíbenějším a nejatraktivnějším místem k setkávání dobře situovaných dam, ale i úřednic a umělkyň.

[singlepic id=23 w=250 float=left]Známým příkladem jsou i pařížské švadlenky, které ji navštěvovaly přes svou značnou vytíženost alespoň během polední pauzy, aby se inspirovaly nejnovějšími módními trendy. Z toho důvodu se jim začalo přezdívat podle francouzského slova midi (poledne) „les midinettes“. To se projevilo i v češtině, když se česky pařížským švadlenkám říká midinetky.

[singlepic id=25 w=250  float=right]V roce 1950 si v Galerii Lafayette zazpívala samotná královna francouzských šansonů Edith Piaf při oslavách výročí konce války. Chtěla tím vrátit Pařížanům naději a radost všedního dne.

Galerii Lafayette inspirovanou byzantským stylem tvoří pět pater módních novinek světových značek, jakými jsou například Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Longchamp, Dior aj. Zákazníci mohou obdivovat nejen nádherné a originální modely a parfémy, ale i interiér a balkóny, které jsou zdobeny secesní dekorací.

 

 

 

/* Read the rest of this entry » */