To, že Alfons Mucha navrhoval mimo jiné i šperky v secesním stylu, ví snad každý. Skutečnost, že ve stylu „Art  Nouveau“, navrhl celé klenotnictví pro pařížského klenotníka George Fouqueta, už tak známá není.

Klenotnictví G. Fouquet v Paříži bylo navrženo českým secesním malířem Alfonsem Muchou v roce 1901. G. Fouquet, stejně jako Alfons Mucha, byli ovlivněni secesí, proto se jejich cesty propojily již koncem 19. století, kdy klenotník spolupracoval s Alfonsem Muchou na výzdobě jím navrženého pavilonu Bosny a Hercegoviny v rámci Světové výstavy 1900.

Klenotnictví se nacházelo na jedné z nejluxusnějších tříd v Paříži – na slavné Rue Royal, avšak dnes ho zde již nehledejte. Jedinou možností, jak na vlastní oči vidět originálně zdobné klenotnictví v tzv. Mucha stylu, jak říkají obyvatelé Paříže, je vydat se do Musée Carnavalet, kam byl obchůdek kompletně přenesen. Díky tomu jej zde můžete „navštívit“, a to v reálné velikosti s originálním interiérem a exteriérem a s ukázkou několika šperků navržených A. Muchou a zrealizovaných právě klenotníkem Fouquetem.

[nggallery id=19]

/* Read the rest of this entry » */