Když se řeknou dostihy, snad každý si představí temperamentní koně dychtivé rychlého běhu, sázející a jejich nervozitu při gongu signalizujícím ukončení sázek a dámy sebevědomě kráčející po tribunách s dokonale padnoucí róbou a kloboukem.

Přesně tak vypadal i nejsledovanější pařížský dostih sezóny Qatar Prix de l’Arc de Triomphe, jehož sponzorem je již od roku 2008 arabský stát Katar. Ten zde měl možnost prezentovat jak svou tradiční kulturu, oděvy a pokrmy, ale také arabské koně, kterým byl věnován jeden z 9 dostihů – Qatar Arabian World Cup.

Dostihy v Paříži nejsou jen obyčejnou sportovní záležitostí, jde především o kulturní a velice vznešenou společenskou událost, při které si nejen aktivní sázející, ale i pouhý přihlížející přijde na své. Celé dostihy jsou totiž neuvěřitelnou pastvou pro oči – přehlídkou těch nejúspěšnějších a nejlepších žokejů světa, překrásných závodních koní, džentlmenů v elegantních oblecích a úžasných, někdy až extravagantních klobouků.

Dostihy v Longchamp vás oslní také úctyhodnou přehlídkou jmen. Vždyť mezi majiteli dostihových koní můžete nalézt taková jména jako šejk Abduláh, jeho výsost Aga Khan či baron Rothschild. Avšak pozor, jste v Paříži, a proto tato luxusní akce není pouze pro vyvolené. Z konečných linek metra vás dovezou speciální dostihové autobusy zdarma až k branám hippodromu Longchamp. Vstupné vás bude stát od 4 do 8 eur, ale to jen tehdy, pokud jste muži nebo ženy, které nechtějí svou hlavu ozdobit kloboukem. Ženy s kloboukem – jak by řekli francouzi „chapeautées“ – mají vstup zdarma.

Atmosféru můžete okusit díky následujícím fotografiím.

[nggallery id=21]

/* Read the rest of this entry » */