Honosná nákupní pasáž patří vedle katedrály Duomo k nejdůležitějším dominantám milánského Piazza del Duomo. Nákupní pasáž byla dostavěna v 70. letech 19. století pod vedením stavitele a konstruktéra Giuseppe Mengoniho a byla pojmenována podle prvního krále nově sjednoceného Italského království, Viktora Emanuela II.

Do pasáže lze vstoupit čtyřmi vstupy, přičemž dva z nich, z Piazza del Duomo a z Piazza della Scala, jsou tvořeny dvěma klenutými a velice zdobnými průchody, ne nepodobnými římským vítězným obloukům. Samotná nákupní galerie se nachází na ploše dvou bývalých, vzájemně překřížených ulic. Již tak honosná pasáž je zakryta zdobnou prosklenou střechou a velkolepou centrální kupolí, jež dává proniknout slunečním paprskům, které se starají o osobitou atmosféru. Svou rozlohou a počtem obchodů předčila mnohé své konkurenty, například londýnské Burlington Arcade a bruselskou Saint-Hubert Gallery. Galerie v sobě ukrývá nejen velký počet módních butiků, knihkupectví, galerií, kaváren, restaurací, ale především míst, kde se lidé rádi setkávají. Právě kvůli této funkci jí Miláňané přezdívají „Salotto di Milano“ neboli Milánský přijímací salónek.

Mimo luxusní černo-zlaté vývěsní cedule butiků je chloubou celé galerie i podlaha, jež je zdobena četnými mozaikami. Právě k jedné z mozaik, která zobrazuje býka, se váže místní legenda související s tragickou smrtí architekta pasáže. Ten zahynul těsně před dokončením svého díla při pádu z lešení. V Miláně se traduje, že nechcete-li, aby vás potkal stejný osud jako stavitele Mengoniho, najděte v samotném srdci pasáže mozaiku býka a zatočte se třikrát na pravé noze na jeho slabinách. Někteří návštěvníci jsou pověrčiví natolik, že se zde pro jistotu otáčejí několik minut, což nesvědčí samotné mozaice, neboť mezi zadními nohami milánského býka již vznikl znatelný důlek.

[nggallery id=36]

 

/* Read the rest of this entry » */