Provoz slavného pařížského kina „Le Grand REX“ byl zahájen v roce 1932 projekcí filmu „Les Trois Mousquetaires” (Tři mušketýři). Není náhodou, že zakladatelem a prvním majitelem byl francouzský producent a distributor Jacques Haïk známý tím, že nechal zrenovovat neméně slavnou hudební scénu – pařížskou Olympii. Byl to také on, kdo se zasloužil o proslavení herce a komika Charlieho Chaplina ve Francii.

Stavba kina trvala pouhý jeden rok, k realizaci projektu byl přizván známý architekt August Bluysen ve spolupráci s americkým divadelním architektem Johnem Ebersonem. Vznikl tak hravý interiér ve stylu Art Deco evokující letní kino pod širým nebem. Tmavý, temně modrý strop sálu s bodovým osvětlením je stylizován do hvězdné oblohy. Podél stěn se linou kulisy nasvětlených středomořských domků, které navozují atmosféru vlahého letního večera. Kino disponuje  jedním z největších pláten v Evropě – 21 metrů širokým a 11 metrů vysokým „Grand Large“, které má ideální parametry i pro novodobé 3D filmy. Dvoupatrový hlavní sál, kde se promítají největší trháky a kde však také probíhají koncerty, je tvořen dvěma balkóny rozprostírajícími se nad sebou a přízemním hledištěm. Tato konstrukce mu umožňuje pojmout  až neuvěřitelných 2750 diváků, což mu zajišťuje  prvenství největšího filmového hlediště v Evropě. Kromě něj nabízí Grand REX dalších 6 menších kinosálů, které vznikaly postupně, a to na místě původních sklepních místností a vedlejší budovy sloužící původně jako sklad obuvi. Smutné okamžiky zažil Grand REX během německé okupace, kdy se stal „vojenským kinem“ a místem odpočinku pro německou armádu.

Během desetiletí fungování však Grand REX zažil i veselejší a slavnostnější chvíle, včetně mnoha světových premiér a návštěv významných osobností, zkrátka slavné kino by mohlo mnohé vyprávět… toho si bylo vědomo i francouzské ministerstvo kultury, které v roce 1981 zařadilo „Le Grand REX“ na seznam historických památek.

Kde jinde než zde si totiž můžete z pohodlí sametových sedaček a přitom pod hvězdami vychutnat romantiku stříbrného plátna?

[nggallery id=43]

Fotografie z interiéru pochází z oficiálních stránek kina: http://www.legrandrex.com/

 

/* Read the rest of this entry » */