[singlepic id=283 w=320 h=240 float=right]

Vintage je termín, který se v oblasti odívání používá především pro označení módy „z druhé ruky“, pro kterou je charakteristický její původ. Nejčastěji se jedná o luxusní kousky oblečení a doplňků z nejznámějších módních domů, které byly alespoň jednou nošeny a jejich hodnota se tak právě díky jejich stáří a jedinečnosti zvyšuje.

Název „vintage“ byl přejat z vinařské terminologie, kde se používá ve dvou odlišných významech: Jednak pro označení sběru hroznů a pro následnou výrobu vína, a jednak pro označení vín výběrových s vysokou kvalitou.  Právě tento druhý význam se stal inspirací pro označování vintage módy. I zde se totiž jedná o sběratelství historických originálů luxusních značek, pro které je podstatné, kdo a při jaké příležitosti je oblékal. Z tohoto důvodu tedy můžeme v obchodech vintage nalézt jedinečné modely od nejznámějších světových značek, které jsou svým původem unikátní.

Kromě označení pro „již noš ené“ originály se vintage používá také ve spojitosti s módou v tzv. „vintage style“. Ten je charakteristický pro „ještě nenošené“ nové oblečení a doplňky inspirované konkrétním historickým obdobím. Ten také často bývá označována jako „retro styl“. Tyto nové kolekce bývají cenově přijatelnější než vintage luxusních značek, avšak postrádají punc jedinečnosti a originality.

Pro ty, kteří však touží po pravém vintage za rozumné ceny, existuje kompromis – síť obchodů, které sbírají jedinečnou módu vysoké kvality. Tyto obchody jsou známé pod označením „Hippy market“ a v Paříži je můžete nalézt například poblíž Les Halles nebo na Montmartru…

/* Read the rest of this entry » */