[singlepic id=281 w=320 h=240 float=left]

Většina z vás již jistě viděla slavnou fotografii dvou identických, a přeci zcela odlišných dvojčat, malých dívek v černobílém provedení. Je to jedna z nejznámějších fotografií americké představitelky moderního pojetí fotografie 20. století Diane Arbus.

 

Výstava, která probíhala od října do začátku února v pařížském Jeu de Palme byla největší retrospektivně vystihující tvorbu a především život neobvyklé fotografky. Diane Arbus  se svým dílem pokoušela vymanit ze světa pokrytecké střední vrstvy a přiblížit se problémům lidí stojících na okraji společnosti. Hledáčkem svého fotoaparátu tak nahlížela do života lidí postižených Downovým syndromem, hendikepovaných, travestitů a dalších osob, které se tělesně nebo duševně odlišovaly od „společenského normálu“.

[singlepic id=280 w=320 h=240 float=right]V pozdějším období také proslula díky kolekci zdařilých portrétů, kterými přispívala do časopisů Harper’s Bazar a Show. K těm nejpovedenějším patři fotografie Marcella Mastroianniho ležícího jak jinak než elegantně na hotelové posteli. I zde Diane Arbus projevila nesmírný cit, neboť známého italského herce vykreslila s nádechem šarmu, elegance a sebevědomí tak, jak jej známe z jeho nejslavnějších rolí.

Nejpůsobivějším prvkem celé pařížské výstavy jsou kromě velice zdařilých fotografií samotné popisky k fotografiím, které sepsala autorka a které svou syrovostí a upřímností nezakrývají zcela nic. I z tohoto důvodu vám během výstavy vyvstane na mysli bezpočet otázek týkajících se nejen životních osudů aktérů, ale i samotné autorky. Ostatně ilustrujícím je v tomto směru citát Diane Arbus:  „Fotografie je tajemství o tajemství. Čím více vám o sobě prozradí, tím méně toho o ní víte…“

[nggallery id=34]

/* Read the rest of this entry » */