S archaickým zákonem, který Pařížankám znepříjemňoval po léta život, se snažil bojovat leckdo. Teprve letos však byla jeho platnost definitivně zrušena. Ano, mluvíme o nařízení z roku 1799, který ženám zakazoval nosit na veřejnosti kalhoty. V průběhu 19. století existovalo jen pár příležitostí, kdy si ženy mohly vzít na sebe kalhoty, aniž by byly za tento prohřešek potrestané. Jednalo se zprvu o jízdu na koni, tedy pokud měla žena v rukou koňskou uzdu, o několik let později se začala tolerovat cyklistika či alespoň vedení kola po boku ženy.

Pokud žena kalhoty nosila, pohlíželo se na ni skrze prsty, i když měla policejní přivolení, které se v té době jen těžko získávalo. Známou průkopnicí byla spisovatelka George Sandová, která se ráda oblékala do pánských kalhot a kouřila dýmku. Ve 30. letech 19. století to bylo opravdu silně pobuřující. O jejím „extravagantním“ vzhledu se vyjádřil i známý skladatel a virtuos Frédéric François Chopin: „Jak je ta Sandová nesympatická! Je to vůbec žena? Skoro bych o tom pochyboval.“ Její styl ho však fascinoval natolik, že se stal jejím dlouholetým milencem.

Jak je vůbec možné, že mecca módy tento „paradoxní“ zákon neodstranila dříve? Jak již bylo řečeno, pokusů o liberalizaci pařížských ulic bylo hned několik. K jistému uvolnění došlo v roce 1892, kdy byly povoleny výše zmiňované sportovní aktivity při užití kalhot. Od této doby se veřejnost snažila starého nařízení mnohokrát zbavit, avšak bez úspěchu. Na konci 60. let 20. století se zrušení nařízení zdálo již velmi pravděpodobné, avšak stejně tak jako v roce 2003, kdy se tento dlouholetý spor dostal až k francouzskému prezidentovi, pokus nakonec selhal. Oficiální vysvětlení tehdy bylo takové, že vládní establishment musí řešit jiné nedostatky v zákonech, než se zabývat „právní archeologii“.

A tak se stalo, že byl tento kuriózní zákon zrušen až v roce 2013 a to díky iniciativě francouzské ministryně pro ženská práva Najat Vallaud-Belkacemové.

Jak je však možné, že žádná z milionů turistek, ani Pařížanek neskončila v posledních desetiletích ve vězení? Děkovat za to musíme pařížské policii, která je známá svojí vysokou tolerancí… I díky tomu se tak Paříž mohla stát světovou metropolí módy. A tak až příště budete nakupovat kalhoty u Diora, Chanel nedaleko Champs-Elysées nebo v galerii Lafayette, poděkujte mužům v uniformách alespoň úsměvem…

 

/* Read the rest of this entry » */