…aneb oslava budoucnosti českého designu

Výherci Národní ceny za studentský design, která je vyhlašována již od roku 1991, byli představeni na vernisáži výstavy „Nový (z)boží!“ v galerii Czechdesign. „Výstava je pojmenována takto, protože každý rok je to „nový“ a vždy je to boží! Studentský design je boží a současně je to stále zboží.“ Uvedla ředitelka Design Cabinetu CZ a organizátorka soutěže, PhDr. Lenka Žižková 

Ostatně nápaditá označení provázejí již několik ročníků soutěže, která by současně měla vystihovat poslání tohoto uměleckého směru. Tak kupříkladu v roce 2009 zvolili organizátoři motto “Design nejsou hodinky s vodotryskem“, o rok později „Design není jen prázdný obal“ nebo poslední velmi výstižné „Design nekouše“. O tom, že je tomu tak, se můžeme přesvědčit právě nyní.

Celá výstava je koncipována jako jeden malý pokoj, ve kterém je koberec, křeslo, gauč, knihy ke čtení, deka a stolek z dřevěných palet, na kterém jsou vystaveny hrnečky na čaj, kávu i karafa na vodu – vše samozřejmě s velmi originálním vzhledem. Pokojík je autentický, proto nesmí chybět elegantní oblečky na ramínkách rozvěšené po celém pokoji a originální boty rozházené všude po zemi, teplo zajišťuje designový přímotop. Vše co můžete vidět až do 22. února 2013 je výsledkem práce studentů či čerstvých absolventů designových škol z celé České republiky. A moc neváhejte… po skončení výstavy poputuje designové zboží na prezentaci do zahraničí.

[nggallery id=56]

/* Read the rest of this entry » */