Věděli jste, že mezi látky, ze kterých je ušito naše oblečení, patří mimo jiné také celulózy, přírodní kaučuk, mořské řasy či rostlinné bílkoviny?

Toto všechno jste se mohli dozvědět na atraktivní výstavě nazvané „Vně a uvnitř“, kterou si pro nás připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Bylo zde představeno 80 módních oděvů z umělých vláken, která vznikala především v 2. polovině 20. Století, mezi nimi mnohé ikonické oděvy jako silonové spodní prádlo a punčochy, dederonové košile, šusťáky, tesilové a krimplenové oblečení. Zajímavostí je, že Československo v minulém století patřilo k předním výrobcům přírodních i syntetických polymerů, ze kterých se látky typu akryl, polyamid, polyester či viskóza vyrábějí.

Výstava byla netradiční i tím, že na veškeré vystavené exponáty (látky, oděvy) si mohl člověk bezostyšně sáhnout a některé oblečení si i vyzkoušet. Třešničkou na dortu pak byla umělecká projekce autora Pavla Mrkuse vyhlášeného časopisem Art & Antiques osobností roku 2013, která poodkrývala historii vývoje umělých vláken a která celou akci doprovázela.

Projekt Vně a uvnitř mohli návštěvníci vidět do poloviny ledna a stal se tak poslední výstavou před uzavřením budovy Uměleckoprůmyslového muzea v Praze kvůli plánované několikaleté rekonstrukci.

Na nově zrekonstruovanou budovu s nově otevřenými prostorami a zahradou se můžeme těšit již za dva roky.

[nggallery id=69]

/* Read the rest of this entry » */